Petr Martan

Bez politické příslušnosti
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2024 17:06:47

Výsledky II. světové války jsou nezpochybnitelné

Výsledky II. světové války jsou nezpochybnitelné

Připomínání květnových událostí a konce války 1945 je i v letošním roce provázeno zpochybňováním historických skutečností a opětovné snahy ústavních činitelů o zlehčování a relativizaci činů Německa jako republiky na Češích jako národu.

 Dne 2. května 2024 jsem se zúčastnil pietního aktu na popravišti v Malé pevnosti Terezín ke vzpomínce na 51 obětí poslední popravy 2. května 1945.

Abych se vžil do utrpení a umučení statisíců českých vězňů, tak jsem si prošel všechny expozice Památníku Terezín. Prošel jsem všechny cely a za pětihodinový pobyt ve vlhkých a plesnivých vězeňských celách a kopkách jsem nasál energii místa. V hlubokém duchovním napojení jsem se ztotožňoval s bolestí, mučením a umíráním – jako bych byl jeden z nich.

Myslel jsem na 20 občanů a rodáků židovské národnosti od nás ze Čkyně, kteří sem přišli a domů se již nevrátili; myslel jsem na další od nás, kteří zde byli vězněni.

Myslel jsem na vás poslanče Šimone Hellere (KDU-ČSL), když jste nedávno podal návrh na udělení státního vyznamenání prezidenta republiky pro Bernda Posselta, který je šéfem Sudetoněmeckého krajanského sdružení.

Kdo je Šimon Heller? Je to pouze „pámbíčkář“, který má daleko do duchovního vhledu života. Je ukázkou zkratkovitého křesťanského konceptu odpuštění, který pouze něčemu věří, ale do hlubšího poznání lidského psyché se nedostal.

Nepatřím k žádnému náboženství. Absolvoval jsem letitou cestu pro duchovní poznání a transformaci svého psyché. Studoval jsem teorie a absolvoval hlubinné terapie k dosažení smíření a odpuštění. Za tři desítky let jsem došel k tomu, že:

- Odpustit lze Němcům, jako lidem německé národnosti žijících v současnosti. Tohoto však nemohou dosáhnout (a nelze to na nich chtít) Češi, kteří žili a trpěli v letech 1938 – 1945 ani jejich současní potomci.

Státu Německo nelze odpustit nikdy! To znamená, že Česká republika respektuje Spolkovou republiku Německo a považuje ji za nositele a odpovědného správce kruté historie. Stát musí trpět za svou historii – to je spravedlnost, která vede k tomu, aby minulé činy již neopakoval.

Proto odmítám státní vyznamenání pro Posselta. On má veřejnou funkci a zastupuje historické události německého státního zřízení v letech 1938 – 1945, je správcem karmického dědictví a měl by si opakovat modlitbu příčiny a důsledku.

Berndu Posseltovi bych doporučil, aby 28. října 2024 jel na Pražský hrad již ráno a zastavil se v Terezínu a vykonal duchovní cvičení jako já – 5 hodin prožít v plesnivých vězeňských kopkách.


Petr Martan

nositel Medaile Za zásluhy o stát, udělené prezidentem republiky (2019)

zakladatel a ředitel Komunity pro duchovní rozvoj, o.p.s. (2000 – 2024), Čkyně

syn Václava Martana, oběti střely německého vojáka při povstání čkyňského lidu

 5. května 1945

vnuk Josefa Martana, účastníka odbojové skupiny a vězně v době „Heydrichiády“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama